Strony

6 sty 2013



Burrito - Niebo w gębie, piekło w dupie
(czyli co dziś Ruda z Pezetem jadła na obiad ;p)

SKŁADNIKI
Jedno opakowanie tortilli
30dag mięsa mielonego
1  pomidor
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
1  puszka kukurydzy
1  puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula
czosnek
tabasco
sól, pieprz (można kminek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę.
  • Dodajemy mięso mielone , solimy, pieprzymy do smaku - można dodać łyżeczkę kminku
  • Mieszamy energicznie widelcem żeby mięso było jak najwięcej rozdrobnione
  • Tak mieszając smażymy je aż się ładnie usmaży : ) - wiecie co mam na myśli :)))
  • Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i czosnek
  • Dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy żeby przecier przegryzł się z mięsem
  • Dodajemy tabasco według uznania
  • Dodajemy kukurydze i fasole - można dodać troszkę mniej niż po puszce - mieszamy wszystko przez pół minuty i odstawiamy z ognia . ( po dodaniu kukurydzy i fasoli już wszystkiego nie smażymy tylko zamieszamy i odstawimy żeby fasola i kukurydza były chrupiące )
  • Na tortille nakładamy farsz, zawijamy placka w rulonik

__________________________________________________________________________

Tradycyjna sałatka gyros ala Ryszawa & Pezet ;)

SKŁADNIKI:
- świeża kapusta pekińska
- puszka kukurydzy konserwowej
- podwójny filet z kurczaka
- przyprawa gyros
- dwie czerwone cebule
- 7-8 ogórków konserwowych
- keczup
- majonez

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, cebulę oraz filety z piersi kurczaka. Kapustę pekińską drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, na który wkładamy kurczaka, posypujemy filety 2 łyżkami przyprawy gyros (Pezet sypnął pół torebki ;p) i smażymy mięso na złoty kolor (no może być brązowy ;p). Kukurydzę odsączamy na durszlaku. Gdy mięso przestygnie układamy sałatkę warstwami w szklanej misce (metalowa też może być - Pezet ;p).
  • Od spodu: mięso, keczup, ogórki, cebula, kukurydza, majonez, keczup kapusta, wierzch posypujemy łyżeczką przyprawy gyros. Można też na wierzch dać majonez i dopiero posypać przyprawami.


Sposób łatwy i szybki a żarcia na 3 obiady dla jednego człowieka i Pezeta. :D:D:D

3 komentarze:

  1. ojejuu, jak apetycznie to wszystko wygląda! :)
    z pewnośćią kilka Twoich przepisów wykorzystam. Fajnie, że porobiłas zakładki- dobra sprawa :) też się muszę z tym ogarnąć.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej *.*
    < przechodzi przez komputer do ciebie i zjada te wszystkie dobroci > :D

    OdpowiedzUsuń
  3. burritos i wszelkie meksykańskie żarcie... uwielbiam *.*

    OdpowiedzUsuń