19 kwi 2013

Risotto z warzywami


Coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Jeśli ktoś ma ochotę, można oczywiście dorzucić mięso, ale u nas dziś było risotto właśnie warzywne. Jakie warzywa wykorzystujemy zależy tylko od tego co lubimy (lub mamy w lodówce). My wrzuciliśmy marchew, zielony groszek, kukurydzę, cebulę. Jeśli nie macie świeżych warzyw możecie mrożonych. Sprawdzają się równie dobrze i są również bardzo zdrowe.

Składniki dla 4 osób:
200 g ryżu (najlepszy jest oczywiście włoski ryż z okrągłymi ziarnami, ale tak naprawdę możemy wykorzystać każdy oprócz tego w torebce, no chyba, że go z niej wysypiemy)
mieszanka warzyw
olej
bulion warzywny (można przygotować bulion z kostki) - ok 0,75 litra
sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania (u nas był to czosnek, vegeta i curry)
kurkuma (opcjonalnie)
parmezan do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Cebulę i marchew drobno kroimy.  Kukurydzę i groszek odsączmy z zalewy. 
  • Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzaną wrzucamy warzywa i dusimy około 15 minut (aż będą lekko miękkie). 
  • doprawiamy
  • Podduszone warzywa zdejmujemy z patelni.
  • Dolewamy jeszcze odrobinę oleju i wrzucamy ryż (nieugotowany). Podsmażamy chwilę aż się zeszkli. 
  • Zeszklony ryż podlewamy niewielką ilością bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy do czasu aż cały bulion się wchłonie. 
  • Dolewamy znów trochę bulionu, zamieszamy i ponownie przykrywamy. Pamiętajmy, żeby nie wlewać zbyt dużej ilości bulionu na raz, ryż nie ma w nim pływać ale lekko się dusić.
  • Chcąc uzyskać żółty kolor ryżu w trakcie duszenia przyprawiamy go kurkumą
  • Pod koniec duszenia wrzucamy odłożone na bok warzywa i wszystko razem podduszamy jeszcze kilka minut. 
  • Jeśli jest to konieczne doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.




9 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuje twój blog do Liebster Award
    szczegóły u mnie!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj... a ja taka głodna jestem... wygląda smakowicie! podzielcie się!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyychota! Na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda, muszę wypróbować:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że i Ciebie wzięło na przepisy :) Wypróbuję, bo ostatnio chętnie wcinam ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam je robić,a jeszcze bardziej jeść:)

    Zapraszam do mnie na konkurs:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).