12 cze 2013

Hamburger wołowy z karmelizowaną cebulą

SKŁADNIKI na 4 porcje:
ok. 500 g antrykotu wołowego

2 szalotki

1 łyżka musztardy
sos tabasco
sól, pieprz czarny młotkowany
150 ml ketchupu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 cebula
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
4 liście świeżej sałaty
1 duży pomidor
kilka korniszonów
majonez
4 bułki pszenne do hamburgerów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Antrykot wołowy (należy wybrać z taki dłużą ilością tłuszczu, powinno być go 20%) mielimy w maszynce do mięsa razem z szalotką. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i sosem Tabasco oraz musztardą. Ugniatamy chwilę z odrobiną zimnej wody, w celu zawiązania włókien kolagenowych. Formujemy cztery burgery, o średnicy około 1 cm większej od bułki. 
  • Przygotowujemy sos pomidorowy: mieszamy ketchup z pieprzem i natką pietruszki.
  • Cebulę kroimy w cienkie talarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posypujemy cukrem, pod koniec dodajemy odrobinę octu. Hamburgery smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z każdej strony po ok 3-4 min.
  • Bułkę przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku. Na dolną połowę wykładamy skarmelizowaną cebulę,  usmażonego burgera, na niego korniszony, sos z ketchupu, świeże pomidory posypane solą i pieprzem. Wieńczymy świeżą sałatą, majonezem i górną połową bułki.
  • * można dodać ser jak ktoś lubi 


Polecam, nam wyszły pyszne, jak widać na zdjęciu :)

16 komentarzy:

  1. rzeczywiście wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota :) też robimy sobie takie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja pod koniec smażenia kotletów burgerowych nakładam na wierz ser żółty, fajnie się na nim topi i wtedy nakładam na bułkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe hamburgery smakują najlepiej! Ja uwielbiam z pulpecików mojej mamy i na jej pomidorowym sosie. Wiem co tam jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smacznie to wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie lubię ogólnie hamburgerów - blee ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym mimo że nie mogę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. +Obserwuję bloga, jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm dietetycznie, tak jak lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie najlepiej smakuję to co sami zrobimy, wiemy co tam wkładamy :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja lubię ser! :D gdzie dedykacja posta "dla Biny"? :D pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Siostra ale Ty pichcisz ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. No, no... Aż się człowiek głodny na sam widok robi...

    OdpowiedzUsuń
  14. chyba o złej porze tu weszłam, za piętnaście minut północ, a ja się głodna zrobiłam ... przez Ciebie! :P

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).