25 paź 2013

Bitki wieprzowe duszone w sosie



Składniki:
ok 1/2 kg schabu
pieprz
sól
majeranek
kostka rosołowa
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
olej
mąka




Sposób przygotowania

  • Mięso kroimi na kotlety i lekko rozbijamy. 
  • Doprawiamy pieprzem i solą z obu stron.
  • Smażyny kotlety na rozgrzanym oleju do czasu aż się zarumienią.
  • dolewamy wody (ok. 3/4 pojemności patelni)
  • doprawiamy majerankiem, słodką i ostrą papryką, kostką rosołową i czosnkiem
  • dusimy na małym ogniu pod przykrywką przez ok. godzinę lub półtora, co jakiś czas sprawdzając czy woda nie wyparowała i czy mięso się nie przypala (w razie potrzeby dodać więcej wody)
  • dodajemy 3 łyżeczki mąki roztrzepanej w niewielkiej ilości wody
  • doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut






7 komentarzy:

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).