Strony

14 gru 2013

Zupa meksykańska

Składniki:
- ok. 0.5 kg mięsa mielonego
- 2 małe cebulki lub jedna średnia
- 3 papryki w różnych kolorach 
- puszka kukurydzy
- puszka białej fasoli
- puszka czerwonej fasoli
- 2-3 ogórki konserwowe
- kostka rosołowa
- przecier pomidorowy
- pieprz
- sól
- papryka słodka i ostra
- czosnek (opcjonalnie)
- groszek (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:

  • Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju
  • Gdy się zeszkli dodać mięso mielone i doprawić pieprzem i solą
  • Po usmażeniu całość przenieść do garnka i dodać pokrojoną paprykę i ogórki oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę (można też dorzucić groszek)
  • Fasolę można samodzielnie ugotować wtedy na pewno będzie się mniej rozpadać, ale puszka jest dobrą opcją dla leniuchów ^^
  • Całość zalać wrzątkiem i dodać kostkę rosołową (należy pamiętać by wody nie było zbyt dużo ponieważ zupa ma być gęsta. Jeśli jednak komuś omsknie się ręka można dodać odrobinę rozbitej z wodą mąki)
  • Po ok. 15-20 min gotowania dodać koncentrat, pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą (nie żałować sobie przypraw ponieważ zupa powinna być pikantna)
  • Można również dodać przeciągnięty przez praskę czosnek. Według mnie zupa wtedy zyskuje dobry smak


Prosty, szybki i łatwy przepis na sobotni obiadek  ;)

PODPIS

10 komentarzy:

  1. wolę trochę gęstszą formę tego jako nadzienie do naleśników meksykańskich :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisałam, że zupa powinna być gęsta ;)

      Usuń
  2. ale Ty pyszności robisz :) chodziłabym chętnie do Ciebie na obiadki itp

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciężko patrzy się na takie zdjęcia jak jest się głodnym - takiej zupy jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupki. Taki meksykański misz-masz to zawsze jest niebo w gębie. Oczywiście standardowo nie używam czosnku, ale tak to jest bomba. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobną zupkę, jedna z moich ulubionych, tylko ja nie dodaję mięsa mielonego, ale zamiast tego daję ziemniaki ;-) Pysznie i rozgrzewająco, idealnie na chłodne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi apetytu :) Uwielbiam takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas robi się sałatkę meksykańską;)

    OdpowiedzUsuń