10 sty 2014

Pierś kurczaka w cieście czosnkowym

Cześć. W dzisiejszym odcinku 'Gotuj z Gąską' bardzo łatwy, efektowny, a co najważniejsze smaczny pomysł na obiad. Jestem ogromną miłośniczką czosnku i wsadzam go dosłownie wszędzie gdzie się da (zanim !-nochi napisze, że czosnek jest niedobry od razu mówię, że zamiast czosnkowego można zrobić ciasto np. paprykowe, które robi się podobnie, zastępując po prostu czosnek większą ilością papryki ;) ). Danie to uplasowało się na drugim miejscu wśród moich ulubionych potraw, zaraz po spaghetti. :)


Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta vegety
- 2 łyżeczki musztardy
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- pietruszka (opcjonalnie)




Sposób przygotowania:

  • pierś kurczaka myjemy oczyszczamy i kroimy na kotlety. 
  • delikatnie rozbijamy mięso i doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.
  • w misce mieszamy jajka, mąkę, musztardę, ostrą paprykę, vegetę, natkę pietruszki i posiekany lub przeciągnięty przez praskę czosnek. 
  • Całość mieszamy. Masa powinna być gęsta. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
  • Kotlety wsadzamy do miski z przygotowanym ciastem i odstawiamy je do lodówki na minimum godzinę by kotlety przeszły czosnkiem.
  • Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złocisty kolor


PODPIS

11 komentarzy:

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).