7 mar 2014

Kotlety ziemniaczane z parówką w waflu

Ja jak to ja lubię wypróbowywać nowe przepisy i tym sposobem wyczarowałam coś prostego, a zarazem pysznego, co może zastąpić tradycyjne kotlety ;)

Składniki:
- ok. 8 średnich ziemniaków
- 2 duże suche wafle
- 2 parówki
- papryka ostra i słodka
- koperek
-masło
- pieprz
- sól
- olej


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem
  • Do tak przygotowanych ziemniaków, dodajemy posiekany koperek, łyżkę masła, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz i sól
  • Całość dokładnie mieszamy i gorącą masę rozsmarowujemy na waflach
  • Czekamy, aż wafle nieco zmiękną, a na środek kładziemy po parówce
  • Gdy wafle będą już dostatecznie miękkie, zwijamy je w roladki i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Zimne roladki kroimy w grube plastry, które smażymy na rozgrzanym oleju w średniej temperaturze




PODPIS
Photobucket Photobucket Photobucket

9 komentarzy:

  1. Takich kotletów to ja jeszcze nie jadłam, nawet nie słyszałam o takich:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kreatywnie! Kotlet z niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam, jadłam, jadłam i stwierdzam, że jadłabym jeszcze :) po prostu niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wygląda! Muszę wypróbować. Pozdrawiam! ;)
    ksiazkoteka.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Parówki i wafle? Tego jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi trochę pracochłonnie, ale to może być mój smak. Nigdy nie widziałam podobnego przepisu :) Wafel jakoś mi się ze słodkim do tej pory kojarzył, ale w sumie wafle mają taki bardziej obojętny smak...

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla mnie :-) Brzmi bardzo intrygująco, więc na pewno przepis wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).