18 kwi 2014

Smażone pierożki z ciasta drożdzowego

Przychodzę dziś do Was by narobić Wam apetytu na coś na prawdę dobrego! Moja babcia niegdyś robiła takie pierogi, tylko z innym nadzieniem. Najlepiej smakują z sosem śmietanowym, w którym maczamy danie. Polecam również z ketchupem lub sosem czosnkowym.


Składniki:
- filet z kurczaka
- kapusta pekińska
- 1/2 puszki kukurydzy
- cebula
- czosnek granulowany
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 300 g pieczarek
- papryka czerwona
- olej

ciasto
- 3 żółtka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/4 kostki margaryny
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka



Sposób przygotowania:

  • Filet myjemy, oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Doprawiamy  i odstawiamy do lodówki.
  • Kapustę kropimy w cienkie paski., kukurydzę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki i cebulę obieramy i cienko kroimy.
  • Kurczaka smażymy, a następnie dodajemy do niego podsmażone pieczarki i cebulę. 
  • Następnie dorzucamy resztę warzyw i dusimy przez kilka minut
  • Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 min.
  • Wałkujemy je i wykrawamy dosyć spore krążki
  • Na każdy kawałek nakładamy farsz i zlepiamy pieroga
  • Smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju przez chwilę do czasu aż się zarumienią (obracamy gdy z jednej strony będą już gotowe)
  • Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy na papierowym ręczniku aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.




PODPIS 
  Photobucket Photobucket Photobucket

3 komentarze:

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).