Kolejny prosty przepis na to, jak radzić sobie podczas pandemii (choć to rarytas dla osób, które posiadają drożdże :D). Bułeczki wyszły mi przepyszne. Wszystko smakuje lepiej, gdy zrobi się to samemu. Czekam jeszcze na warzywa z działki. To dopiero będą pyszne kanapki!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki letniej wody
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy 5 minut od czasu, aż ciasto ładnie będzie odchodzić od miski (jeśli używamy świeżych drożdży można zrobić najpierw zaczyn, ale nie jest to konieczne).
- Masę odstawiamy na 10 minut, a następnie ponownie ugniatamy przez około 5 minut.
- Przekładamy ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na siedem części, formujemy kule, lekko spłaszczamy, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut (można je z góry naciąć nożem).
- Pieczemy przez około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Haha, kwarantanna wymysza kreatywność ;P
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! <33
Isabel Czyta xx
Apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDomowej roboty chleb już jadła. Chyba czas najwyższy, by spróbować zrobić bułki. Z chęcią wypróbuję twój przepis.
OdpowiedzUsuńAleż te bułeczki muszą być pyszne. Pychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki na śniadanko. Na pewno skorzystam z przepisu. 😊
OdpowiedzUsuńJa ostatnio kupiłam drożdże wiec moze jakieś bułki pójdą w ruch :D
OdpowiedzUsuńkurcze to jest takie proste, że ja chyba chętnie bym zaskoczyła męża takimi bułkami :D
OdpowiedzUsuńzrobię sobie takie buły:D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJakie ładne bułeczki :) Domowe najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń