Składniki:
ciasto
- szklanka mąki
- łyżeczka soli
- 150 ml wody
- łyżka oleju
farsz
- 0,5 kg mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów
- 2 czerwone cebule
- czerwona papryka
- pieprz
- ziarenka smaku/vegeta
- czosnek granulowany
- lubczyk
- słodka papryka
- chilli
- olej
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone doprawiamy pieprzem, ziarenkami smaku, czosnkiem granulowanym, lubczykiem, słodką papryką oraz chili i smażymy na rozgrzanym oleju, kiedy będzie dostatecznie usmażone dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę.
- Całość dusimy przez ok. 15 minut, a następnie dodajemy pomidory (lepiej odcedzić ponieważ nam sos wyszedł za rzadki. Opcjonalnie można dodać też koncentrat), odcedzoną kukurydzę i fasolę.
- Całość dusimy jeszcze przez kilka minut i zabieramy się za ciasto
- Mąkę mieszamy z solą dodajemy olej i wodę.
- Ugniatamy, dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy
- Smażymy na suchej patelni w niezbyt wysokiej temperaturze po ok. 2 min z każdej strony
- Na każdy placek nalewamy farsz i zwijmy
-
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJakoś nie przepadam za taką kuchnią. Wydaje mi się zbyt ciężkostrawna... no i ta cebula, po prostu jej nie trawię :D
OdpowiedzUsuńDla mnie wersja z kurczakiem byłaby idealna :-)
OdpowiedzUsuńMniammmmm :)
OdpowiedzUsuńMmmmm........... co za pyszności!!! ;))
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam... i w sumie dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie ;))
OdpowiedzUsuńA ja taka głodna:)
OdpowiedzUsuń