W obecnej sytuacji, która panuje na świecie, wyszukuje sobie różnych zajęć, tym razem postanowiłam zrobić drożdżówkę, a wcale nie było to takie łatwe, bo ludzie poszaleli i na umór wykupują drożdże, nie mogłam ich znaleźć w żadnym sklepie. Całe szczęści uchowała mi się wersja instant, która pozwoliła mi zrealizować mój plan. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że każdy da sobie z nim radę :)
Składniki:
Na ciasto:
- 100 g cukru
- 3 żółtka i jedno całe jajko
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g stopionego, niegorącego masła
Na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy zamiar użyć świeżych drożdży, musimy zrobić zaczyn: wkruszamy je do mleka z łyżeczką cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (około 15-20 minut).
- Suche drożdże nie wymagają zaczynu, dosypujemy je do mąki.
- Jajko i żółtka ucieramy z cukrem do gładkości.
- Do jednej miski wsypujemy mąkę z drożdżami, utarte jajka oraz ciepłe mleko (lub zaczyn).
- Ciasto wyrabiamy około 10-12 minut, składniki mają się połączyć, a samo ciasto ma być lekko lejące. Na 2 minuty przed końcem powoli w kilku partiach dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto do wchłonięcia tłuszczu.
- Wyrobioną masę odstawiamy pod folią na około godzinę, półtora do wyrośnięcia.
- Składniki na kruszonkę ugniatamy, do czasu powstania charakterystycznych grudek (można dosypać mąki, jeśli masa będzie zbyt klejąca).
- Blachę smarujemy masłem lub olejem, przelewamy na nią ciasto, a wierzch posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni na 35-40 minut. Dłużej nie ma sensu, ponieważ ciasto może się wysuszyć i stracić miękkość.
- Do ciasta można dodać rodzynki lub owoce.
- Drożdżówkę kroimy dopiero gdy wystygnie, inaczej może zrobić się zakalec!
Może prosta, mała ale jaka przyjemność :)
OdpowiedzUsuńO mniam muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam drożdzówki - będę musiała to zmienic
Uwielbiam tego typu ciasta, są idealne do herbatki. 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe. I ten zapach w domu podczas pieczenia ❤️
OdpowiedzUsuńJej, jak ja dawno nie robiłam takiego ciasta. Dzięki za ten przepis.
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuje ten przepis na drożdżówkę.
OdpowiedzUsuńPysznie :) Nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego, ale dla takich pyszności warto.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe wypieki :) Każdego roku mrożę śliwki i inne owoce, które dodaję potem do drożdżowego :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam, tyle dobrego w tak małym kawałku.
OdpowiedzUsuńja zaraz zjem monitor:D
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się bardzo prosty A drożdżówka pyszna. Zawsze chciałam się nauczyć pięć taką drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńDo kawy idealna :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. Ja zwykle robię takie z marmoladą :).
OdpowiedzUsuń