25 mar 2020

Prosta, mała drożdżówka z kruszonką


W obecnej sytuacji, która panuje na świecie, wyszukuje sobie różnych zajęć, tym razem postanowiłam zrobić drożdżówkę, a wcale nie było to takie łatwe, bo ludzie poszaleli i na umór wykupują drożdże, nie mogłam ich znaleźć w żadnym sklepie. Całe szczęści uchowała mi się wersja instant, która pozwoliła mi zrealizować mój plan. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że każdy da sobie z nim radę :)




Składniki:

Na ciasto:
- 100 g cukru
- 3 żółtka i jedno całe jajko
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g stopionego, niegorącego masła

Na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g masła


Sposób przygotowania:
  • Jeśli mamy zamiar użyć świeżych drożdży, musimy zrobić zaczyn: wkruszamy je do mleka z łyżeczką cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce  (około 15-20 minut).
  • Suche drożdże nie wymagają zaczynu, dosypujemy je do mąki.
  • Jajko i żółtka ucieramy z cukrem do gładkości.
  • Do jednej miski wsypujemy mąkę z drożdżami, utarte jajka oraz ciepłe mleko (lub zaczyn).
  • Ciasto wyrabiamy około 10-12 minut, składniki mają się połączyć, a samo ciasto ma być lekko lejące. Na 2 minuty przed końcem powoli w kilku partiach dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto do wchłonięcia tłuszczu.
  • Wyrobioną masę odstawiamy pod folią na około godzinę, półtora do wyrośnięcia.
  • Składniki na kruszonkę ugniatamy, do czasu powstania charakterystycznych grudek (można dosypać mąki, jeśli masa będzie zbyt klejąca).
  • Blachę smarujemy masłem lub olejem, przelewamy na nią ciasto, a wierzch posypujemy kruszonką.
  • Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni na 35-40 minut. Dłużej nie ma sensu, ponieważ ciasto może się wysuszyć i stracić miękkość.
  • Do ciasta można dodać rodzynki lub owoce.
  • Drożdżówkę kroimy dopiero gdy wystygnie, inaczej może zrobić się zakalec!

16 komentarzy:

  1. Może prosta, mała ale jaka przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie <3
    Nigdy nie robiłam drożdzówki - będę musiała to zmienic

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego typu ciasta, są idealne do herbatki. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto drożdżowe. I ten zapach w domu podczas pieczenia ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej, jak ja dawno nie robiłam takiego ciasta. Dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią wypróbuje ten przepis na drożdżówkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie :) Nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego, ale dla takich pyszności warto.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie domowe wypieki :) Każdego roku mrożę śliwki i inne owoce, które dodaję potem do drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam, mniam, tyle dobrego w tak małym kawałku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis wydaje się bardzo prosty A drożdżówka pyszna. Zawsze chciałam się nauczyć pięć taką drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smacznie wygląda. Ja zwykle robię takie z marmoladą :).

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).