Strony

25 paź 2013

Bitki wieprzowe duszone w sosie



Składniki:
ok 1/2 kg schabu
pieprz
sól
majeranek
kostka rosołowa
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
olej
mąka




Sposób przygotowania

  • Mięso kroimi na kotlety i lekko rozbijamy. 
  • Doprawiamy pieprzem i solą z obu stron.
  • Smażyny kotlety na rozgrzanym oleju do czasu aż się zarumienią.
  • dolewamy wody (ok. 3/4 pojemności patelni)
  • doprawiamy majerankiem, słodką i ostrą papryką, kostką rosołową i czosnkiem
  • dusimy na małym ogniu pod przykrywką przez ok. godzinę lub półtora, co jakiś czas sprawdzając czy woda nie wyparowała i czy mięso się nie przypala (w razie potrzeby dodać więcej wody)
  • dodajemy 3 łyżeczki mąki roztrzepanej w niewielkiej ilości wody
  • doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut






7 komentarzy:

  1. Mówię Ci załóż bloga kulinarnego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to ale mi ochotki narobiłaś , już mam ochotę by taki obiadek zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hahha lecę do lodówki! jestem głodna przez Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Coraz częściej robi się u Ciebie kulinarnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty przepis na smaczne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń