15 lis 2013

Placek po wegiersku

Mój narzeczony lubi tę potrawę, dlatego aby wynegocjować coś od niego postanowiłam przekupić go plackiem no i udało się :)

Skupie się na samych plackach ponieważ przepis na moje bitki znajdziecie tutaj

Składniki na 2 porcje:
7 średnich ziemniaków
1 spora cebula
pieprz 
sól
1 łyżka majeranku
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
olej

dodatkowo
śmietana 12%
koperek



sposób przygotowania:
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (chyba, że macie maszynkę)
  • Podobnie postępujemy z cebulą
  • Pozbywamy się nadmiaru wody
  • Rozbijamy jajko, solimy, pieprzymy, dodajemy mąkę i majeranek
  • całość mieszamy
  • Smażymy na dosyć dużej ilości rozgrzanego oleju z obu stron do puki placki się nie zarumienią. Masę nakładamy na patelnię łyżką.
  • Przy obracaniu możemy pomóc sobie drewnianymi łyżkami aby ciasto się nie rozpadło
  • Po usmażeniu umieszczamy placek na talerzu, nalewamy na niego gulasz, w moim przypadku (bitki w sosie) i zginamy na pół
  • Polewamy śmietaną i posypujemy koperkiem
  • Podajemy z ulubioną surówką


16 komentarzy:

  1. Sam placek pycha;D choć jak kiedyś do Ciebie wpadnę to z chęcią spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak zobaczyć smaczną potrawę jak jest się głodnym i myśli, co zjeść na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mojemu mężowi pewnie też by smakowało ;-) Muszę mu kiedyś zrobić :-) Bo ja nie jadam schabu, no chyba że zastąpię go kurczakiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo je lubię, ale bez koperku i majeranku :D lubię je w wersji na słodko - ze śmietaną z cukrem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałaś o dopisywaniu pod przepisami liczby kalorii, które są zawarte w danym daniu? Nie chcę wyjść na egoistkę, ale ostatnio sporo u Ciebie kuchni, a taki dopisek pewnie przydałby się wielu czytelniczkom :)
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja uwielbiam, ale teraz długo sobie nie pojem takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega! Aż człowiek na sam widok robi się głodny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój chłopak tez to lubi .. wygląda pysznie!:DD

    OdpowiedzUsuń
  10. Heh, jakie przekupstwo ;p Też lubię placki po węgiersku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O jak ja kocham placuszki po węgiersku! Mój mężczyzna robi najlepsze jakie jadłam do tej pory więc to danie zostawiam jemu.
    Niesamowicie apetycznie wyglądają!
    Buziaczki :**

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda i smakuje :) Bardzo lubię taka wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm pychota! Uwielbiam placki po węgiersku. I jeszcze te bitki... Mniam!

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).