Skupie się na samych plackach ponieważ przepis na moje bitki znajdziecie tutaj
Składniki na 2 porcje:
7 średnich ziemniaków
1 spora cebula
pieprz
sól
1 łyżka majeranku
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
olej
dodatkowo
śmietana 12%
koperek
sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (chyba, że macie maszynkę)
- Podobnie postępujemy z cebulą
- Pozbywamy się nadmiaru wody
- Rozbijamy jajko, solimy, pieprzymy, dodajemy mąkę i majeranek
- całość mieszamy
- Smażymy na dosyć dużej ilości rozgrzanego oleju z obu stron do puki placki się nie zarumienią. Masę nakładamy na patelnię łyżką.
- Przy obracaniu możemy pomóc sobie drewnianymi łyżkami aby ciasto się nie rozpadło
- Po usmażeniu umieszczamy placek na talerzu, nalewamy na niego gulasz, w moim przypadku (bitki w sosie) i zginamy na pół
- Polewamy śmietaną i posypujemy koperkiem
- Podajemy z ulubioną surówką
Sam placek pycha;D choć jak kiedyś do Ciebie wpadnę to z chęcią spróbuję;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak zobaczyć smaczną potrawę jak jest się głodnym i myśli, co zjeść na obiad :)
OdpowiedzUsuńu Ciebie znów pyszności :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi pewnie też by smakowało ;-) Muszę mu kiedyś zrobić :-) Bo ja nie jadam schabu, no chyba że zastąpię go kurczakiem ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię, ale bez koperku i majeranku :D lubię je w wersji na słodko - ze śmietaną z cukrem :D
OdpowiedzUsuńMyślałaś o dopisywaniu pod przepisami liczby kalorii, które są zawarte w danym daniu? Nie chcę wyjść na egoistkę, ale ostatnio sporo u Ciebie kuchni, a taki dopisek pewnie przydałby się wielu czytelniczkom :)
OdpowiedzUsuńBuziaki.
I ja uwielbiam, ale teraz długo sobie nie pojem takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńMega! Aż człowiek na sam widok robi się głodny.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńMój chłopak tez to lubi .. wygląda pysznie!:DD
OdpowiedzUsuńHeh, jakie przekupstwo ;p Też lubię placki po węgiersku :)
OdpowiedzUsuńO jak ja kocham placuszki po węgiersku! Mój mężczyzna robi najlepsze jakie jadłam do tej pory więc to danie zostawiam jemu.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wyglądają!
Buziaczki :**
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i smakuje :) Bardzo lubię taka wersję:)
OdpowiedzUsuńMmm pychota! Uwielbiam placki po węgiersku. I jeszcze te bitki... Mniam!
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com