Strony

26 wrz 2014

Gnocchi z ziemniaków i ricotty

Składniki:
- 0.5 kg ziemniaków (nie młodych!)
- 125 g sera ricotta
- 125 g mąki pszennej + do posypania
- 2 jajka
- sól
- cebula
- zioła prowansalskie
- olej



Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.35-40 min., a następnie rozdrabniamy je. Można do tego użyć maszynki, praski lub nawet widelca.
  • Rozgniecione ziemniaki rozkładamy na stolnicy lub blacie posypanym mąką i zostawiamy na 5 min. do ostygnięcia.
  • Dodajemy roztrzepane jajka, ricottę i mąkę, a następnie ugniatamy ciasto. Należy to robić szybko do czasu, aż stanie się jednolite. Powinno ono być lekkie i napowietrzone, aby kluski dosłownie rozpływały się w ustach. 
  • Powstałą masę dzielimy na 4 części z każdej z nich formujemy walca o średnicy 2 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
  • Ciasto kroimy nożem, tak aby powstały 2 cm kluseczki.
  • Aby uzyskać prawidłowo wyglądające gnocchi, opieramy widelec – wklęsłą stroną w dół. Na środek widelca nakładamy kluskę i delikatnie rolujemy w dół. W ten sposób na kluseczkach powstaną charakterystyczne dla gnocchi żeberka.
  • Potrawę gotujemy partiami w mocno osolonym wrzątku. Wyjmujemy łyżką cedzakową po ok. pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Można podać z obraną, pokrojoną według uznania i podsmażoną cebulą.
  • Można z wierzchu posypać całość ziołami prowansalskimi.





SMACZNEGO! ;)




PODPIS 
  Photobucket Photobucket Photobucket

43 komentarze:

  1. Warte przetestowania :D Wygląda apetycznie, lecz ja bym jeszcze jakieś mięso tam wrzuciła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, oj tam, czasem można bez mięsa! ;D

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Ze składników brakuję mi sera ricotta, więc nie mogę sobie teraz zrobić. Szkoda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, Gnocchi można robić z czymkolwiek niekoniecznie z ricottą ;)

      Usuń
  3. Witaj . Ten przepis to ulepszone moje ulubione kopytka. Ciekawa wersja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kopytka i gnocchi różnią się nazwą i krajem z którego pochodzą no i kształtem, a w składnikach niczym się nie różnią :) ..Ale tak naprawdę gnocchi romana to zupełnie coś innego.

      Usuń
  4. Wygląda pysznie,trochę dużo pracy, ale jaki efekt :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Uwielbiam gnocchi! Wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie jedzenie. Zjadłabym to danie, a nawet chyba dwie porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować ten przepis w akademiku! :D Bo wydaje się abrdzo proste w przygotowaniu i nie zbyt czasochonne.

    OdpowiedzUsuń
  8. takie mało barwne to danie, dodałabym tu jakąś paprykę czy coś innego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe danie :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. jest to danie wegetariańskie... wiec dodałabym jeszcze skwareczki :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjeść bym zjadła ale nie chciałoby mi się go robić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurde blaszka, nie lubię cebuli, dlatego tym razem chyba nie wypróbuje twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cebula to tylko datek, nie jest konieczna ;)

      Usuń
  13. Fajne zdjęcia super wpis
    ! Zapraszam: http://blogmanekineko.blogspot.com/
    Jeśli mój blog Ci się spodoba zaobserwuj go, a z pewnością zrobię to samo

    _manekineko_
    blogmanekineko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żałosne ;/ Fajne zdjęcia? W tym poście znalazło się JEDNO zdjęcie. Super wpis? to przepis jest! Widzę, że nawet tytułu się nie chciało przeczytać..
      Nie, nie odwiedzę Cię i nie, nie zaobserwuje. Nienawidzę takiego żebrania o obserwatorów

      Usuń
  14. To ja ustawiam się w kolejce po porcję Twoich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szczerze mówiąc, po raz pierwszy słyszę o gnocchi. Wygląda niezwykle smacznie, chociaż nie wiem, czy chciałoby mi się je robić. Ostatnio w kuchni brakuje mi cierpliwości i wolę dania, które przyrządza się w ekspresowym tempie.

    OdpowiedzUsuń
  17. ale smakowicie wyglada, mniam mniam :3. chyba spróbuję poeksperymentowac w kuchni ;3

    może obserwacja za obserwację?
    http://lenettete.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żałosne. Skąd się biorą takie natrętne blogerki. Gdy się nie ma co zaoferować to się żebra o obserwacje -,-

      Usuń
  18. Musiałam się posiłkować Google, bo nie wiedziałam, co to w ogóle jest ten ser ricotta! :D Ale jak widzę danie wygląda smacznie i nie jest wcale trudne do przyrządzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jezuuu czemu ja nie umiem gotowac!
    dzięki za inspiracje
    >> NOWA NOTKA mój blog <<

    OdpowiedzUsuń
  20. Za samymi ziemniakami nie przepadam, ale przeróżne kluseczki z ziemniaków uwielbiam! Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygkada smacznie i brzmi prosto chetnie bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pysznie, chętnie bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy o tym nie słyszałam, a wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gnocchi- nigdy nie słyszałam takiej nazwy. Muszę kiedyś spróbować czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszę kiedyś zrobić. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy nie jadłam, co więcej - nie wiedziałam, że taka potrawa istnieje :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Tak jak już napisałam Ci wcześniej - nigdy nie jadłam, ale widzę, że to takie jakby kopytka? ;-) Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń