Strony

7 lis 2015

Jajko z sakiewki w sosie musztardowym

Mega prosto, mega szybko, czyli tak jak w przypadku większości podawanych tu przeze mnie przepisów :) W piątki nie jemy mięsa, dlatego staram się w te dni urozmaicać jakoś obiady, żeby nie jeść cały czas tego samego :) Polecam nieco inny sposób na jajko gotowane :)
(Wybaczcie słabą jakość zdjęć, ale śpieszyłam się, światło nie te i obiektyw schrzaniony)




Składniki:
- 1,5 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżka mąki
- 125 ml mleka
- 60 ml wody
- 1 łyżka musztardy
- pół łyżeczki ziarenek smaku/vegety
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 3 jajka
- dodatki opcjonalnie (np. kiełbasa lub szczypiorek)



Sposób przygotowania:
  • Na patelni rozpuszczamy masło lub margarynę, a następnie dodajemy mąkę, energicznie przy tym mieszając, by nie zrobiły się gródki. Następnie dolewamy mleko i wodę oraz wsypujemy wegetę/ziarenka smaku oraz szczyptę pieprzu. Po około 5 min gotowania dodajemy musztardę. Sos należy często mieszać, by się nie przypalił.
  • Z folii spożywczej wycinamy dosyć spore kwadraty, które następnie pojedynczo nakładamy na kubek.
  • W przygotowaną sakiewkę wbijamy jajko, doprawiamy dla smaku (ja użyłam tylko pieprzu, soli i ziół prowansalskich). Można też dodać szczypiorek, kiełbasę lub coś innego.
  • Folię związujemy jak na zdjęciu powyżej. Można do tego użyć gumki, sznurka  lub po prostu z nadmiaru foli tworząc supeł.
  • Gotowe do gotowania woreczki wrzucamy do wrzątku, gotując przez około 10 min w średniej temperaturze. 
  • Ugotowane jajka rozpakowujemy i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to ziemniaki i duszone warzywa.


Smacznego ;)


13 komentarzy:

  1. Mniam <3 aż mam ochotę teraz takie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sposób, nigdy nie słyszałam o tym. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fantastycznie wygląda. Omomom <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie widziałam wcześniej takiego dania. Wygląda super. Muszę koniecznie spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż ślinka cieknie.. mam wielką ochotę wypróbować.

    Pozdrawiam, Martyna
    myfantasticbooksworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczerze mówiąc, wydaje mi się dość trudne. Takie z wymaganiami zdolności manualnych - a takowych nie posiadam :P

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze, nie słyszałam o tym sposobie robienia jajka, ja zawsze albo smażę albo gotuję w skorupie :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniaki i jajka w sosie musztardowym to moja mała słabostka! Ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam robić jajek, więc na pewno kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widziałyśmy już takie czary xD Proste i genialne za razem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybkie i dobre danie. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Spodobało mi się :) Na pewno zrobię :0

    OdpowiedzUsuń