Coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Jeśli ktoś ma ochotę, można oczywiście dorzucić mięso, ale u nas dziś było risotto właśnie warzywne. Jakie warzywa wykorzystujemy zależy tylko od tego co lubimy (lub mamy w lodówce). My wrzuciliśmy marchew, zielony groszek, kukurydzę, cebulę. Jeśli nie macie świeżych warzyw możecie mrożonych. Sprawdzają się równie dobrze i są również bardzo zdrowe.
Składniki dla 4 osób:
200 g ryżu (najlepszy jest oczywiście włoski ryż z okrągłymi ziarnami, ale tak naprawdę możemy wykorzystać każdy oprócz tego w torebce, no chyba, że go z niej wysypiemy)
mieszanka warzyw
olej
bulion warzywny (można przygotować bulion z kostki) - ok 0,75 litra
sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania (u nas był to czosnek, vegeta i curry)
kurkuma (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Cebulę i marchew drobno kroimy. Kukurydzę i groszek odsączmy z zalewy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzaną wrzucamy warzywa i dusimy około 15 minut (aż będą lekko miękkie).
- doprawiamy
- Podduszone warzywa zdejmujemy z patelni.
- Dolewamy jeszcze odrobinę oleju i wrzucamy ryż (nieugotowany). Podsmażamy chwilę aż się zeszkli.
- Zeszklony ryż podlewamy niewielką ilością bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy do czasu aż cały bulion się wchłonie.
- Dolewamy znów trochę bulionu, zamieszamy i ponownie przykrywamy. Pamiętajmy, żeby nie wlewać zbyt dużej ilości bulionu na raz, ryż nie ma w nim pływać ale lekko się dusić.
- Chcąc uzyskać żółty kolor ryżu w trakcie duszenia przyprawiamy go kurkumą
- Pod koniec duszenia wrzucamy odłożone na bok warzywa i wszystko razem podduszamy jeszcze kilka minut.
- Jeśli jest to konieczne doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
ale pyszności! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty przepis. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńNominuje twój blog do Liebster Award
OdpowiedzUsuńszczegóły u mnie!!!:)
oj... a ja taka głodna jestem... wygląda smakowicie! podzielcie się!:)
OdpowiedzUsuńpyychota! Na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńDoooobre!
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Widzę, że i Ciebie wzięło na przepisy :) Wypróbuję, bo ostatnio chętnie wcinam ryż :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je robić,a jeszcze bardziej jeść:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs:)