pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy gyros
szczypta chilli
sól i pieprz
Sos czosnkowy:
1 mały jogurt
4 ząbki czosnku
pieprz
Lavash:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 1/8 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miękkiego masła
sól
Dodatki:
pomidor
chrupiąca sałata
ogórek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kurczaka należy pokroić w paski. Włożyć do miski, zalać oliwą, ketchupem, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Smażyć na teflonowej patelni.
Wycisnąć czosnek, dodać do jogurtu. Przyprawić, wymieszać i odstawić do lodówki.
Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić by odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek. Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy ich za długo smażyć ponieważ robią się suche i łamliwe.
Na gotowy placek nakładamy sos, chrupiącą sałatę, pomidora, ogórka, mięso i zawijamy.
baaardzo lubię i też robię w domu :)
OdpowiedzUsuńta wygląda pysznie
Właściwie, to chyba jeszcze nigdy nie jadłam tortilli.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ją zrobić, bo wygląda pyyyyysznie :)
Uwielbiam <3:)
OdpowiedzUsuńTeż sobie często robię, jednak co domowe, to domowe!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją <3 moja mama robi w identyczny sposób.
OdpowiedzUsuńyhymn, wygląda na prawdę przepysznie. Jednak jeszcze nigdy sama sobie nie zrobiłam tortilli..
OdpowiedzUsuń+ obserwujemy?
www.izabielaa.blogspot.com
Och uwielbiam *_* Ja jeszcze lubię robić w formie bardziej płaskiej ;) Tortilla, nadzienie, tortilla, nadzienie, tortilla, na to ser i tak jak taką lasange jemy :D
OdpowiedzUsuńAleż to proste! A nigdy tego nie robiłam!
OdpowiedzUsuń