Przychodzę dziś do Was by narobić Wam apetytu na coś na prawdę dobrego! Moja babcia niegdyś robiła takie pierogi, tylko z innym nadzieniem. Najlepiej smakują z sosem śmietanowym, w którym maczamy danie. Polecam również z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Składniki:
- filet z kurczaka
- kapusta pekińska
- 1/2 puszki kukurydzy
- cebula
- czosnek granulowany
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 300 g pieczarek
- papryka czerwona
- olej
ciasto
- 3 żółtka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/4 kostki margaryny
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
- Filet myjemy, oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Doprawiamy i odstawiamy do lodówki.
- Kapustę kropimy w cienkie paski., kukurydzę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki i cebulę obieramy i cienko kroimy.
- Kurczaka smażymy, a następnie dodajemy do niego podsmażone pieczarki i cebulę.
- Następnie dorzucamy resztę warzyw i dusimy przez kilka minut
- Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 min.
- Wałkujemy je i wykrawamy dosyć spore krążki
- Na każdy kawałek nakładamy farsz i zlepiamy pieroga
- Smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju przez chwilę do czasu aż się zarumienią (obracamy gdy z jednej strony będą już gotowe)
- Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy na papierowym ręczniku aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :-) Koniecznie do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuń