13 sie 2016

Bezmięsne lumaconi faszerowane warzywami, w sosie pomidorowym

Dawno nie było żadnego przepisu, co? Jako, że w piątki nie jemy mięsa, a nie chcę w kółko jeść tego samego, wymyślam dania z tego co mam akurat w lodówce i tym sposobem wczoraj raczyliśmy się pysznym lumaconi :)

Składniki:
- makaron lumaconi
- 2 małe cukinie (lub jedna duża)
- cebula
- garść fasolki szparagowej z puszki
- 3 ząbki czosnku 
- ser
- pomidory z puszki
- sos bolognese 
- 1 pomidor
- bazylia
- pieprz
- sól
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
- olej 



Sposób przygotowania:
  • Makaron gotujemy w sposób al dente (ok. 6 min.). Należy sprawdzać go widelcem, by nie był za twardy, ale również by nie był całkowicie ugotowany. 
  • Cebule obieramy, drobno siekamy i szklimy na patelni
  • Cukinie obieramy i jeśli ma duże, twarde pestki, pozbywamy się ich, a następnie tarkujemy ją na małych oczkach i dodajemy do cebuli.
  • Fasolkę szparagową drobno kroimy, czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię. 
  • Całość przyprawiamy pieprzem i solą. Odkładamy do ostygniecia. 
  • Na osobną patelnię wlewamy pomidory z puszki, do których dodajemy (opcjonalnie) sos bolognese i wyparzonego pomidora bez skórki. Doprawiamy według uznania (u mnie czosnek granulowany, ostra papryka, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, sól). 
  • Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, makaron nadziewamy przygotowanym farszem i na każdy kładziemy kawałek sera, po czym umieszczamy go w naczyniu (Wystające części makaronu polewałam dodatkowo sosem, żeby po wyciągnięciu z piekarnika nie były twarde).
  • Zapiekamy w temperaturze 200 stopniu ok. 10-12 min. 



15 komentarzy:

  1. Coś dla mnie :) zjadłabym z przyjemnością :) Dodałabym do tego wege pulpety na kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z makaronem to praktycznie zjem wszystko. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak z makaronem, to na pewno dla mnie. Poza tym jest to fajna opcja na piątek. Zawsze to coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, jaka czerwień. Wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi super, uwielbiam cukinię i makarony z sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawie wygląda to danie :) Ostatnio mamy coraz bardziej ochotę na makaronowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio chłopak do mnie: zjadłbym coś z makaronem i pomidorami, ale nie miałam mięsa ( i tak myślałam, że bez mięsa nie wyjdzie nic ciekawego), a jednak da się coś takiego robić. Przepis zdecydowanie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie dania, gdzie człowiek musi się wykazać, aby przygotować coś dobrego. Makaron wygląda bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Makaron to coś, co mogłabym jeść i jeść :) Chętnie wypróbuję, chociaż pewnie zamienię cukinię na coś innego, bo nie przepadam za nią ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się ten przepis podoba i chętnie go wypróbuję :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).