28 wrz 2016

Schab pieczony w sosie pomidorowym z pieczrkami i cebulą

Mam wrażenie, że w mojej zamrażarce znajduje się tylko schab i kotlety z wesela. jako, że tego drugiego mam już dosyć, postanowiłam na piedestale postawić schab i zrobić z niego coś, co pasowałoby mi do składników znalezionych w lodówce. Mojemu mężowi smakowało tak bardzo, że postanowił zjeść wszystko, nie zostawiając nic na jutro.



Składniki:
- Schab
- Pomidory w puszce
- Pieczarki
- Cebula
- Pieprz
- Sól
- Suszona cebula
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego 


Sposób przygotowania:
  • Schab kroimy w plastry, a następnie tłuczemy z dwóch stron.
  • W misce tworzymy marynatę z oliwy i przypraw, smarujemy nią kotlety i odstawiamy je do lodówki n 2 godziny (najlepiej na całą dobę).
  • W między czasie obieramy i kroimy pieczarki oraz cebule, które smażymy na patelni do momentu całkowitego odparowana wody. Doprawiamy je pieprzem i solą.
  • Plastry schabu smażymy na patelni z dwóch stron na złocisty kolor, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej przelaliśmy pomidory z puszki.
  • Wierzch  posypujemy cebulą i pieczarkami.
  • Pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Podawać z ziemniakami i buraczkami.

6 komentarzy:

  1. Ja nie mogę patrzeć na takie dania. Zaraz robię się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakłądki mam zawalone Twoimi przepisami, a jeszcze nic nie wykorzystałam. Nie lubię schabu w postaci kotletów (fuj, ble i kto to wymyślił? :O ) ale w sosach już lubię i to bardzo, może zorbię takie danie w niedzielę. :0

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo i ja bym jeszcze delikatnie opruszyła serem żółtym :)

    pychotka wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).