- 2 garście malin (lub innych leśnych owoców)
- 2/3 szklanki rozcieńczonego syropu malinowego
- 1 kisiel malinowy
- 2 i 1/2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 10 dag ryżu
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki śmietany
- starta skórka cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- śmietana kremówka
- listki mięty
Sposób przygotowania:
- Owoce rozdrobnić, zagotować z rozcieńczonym sokiem, torebką cukru waniliowego i miodem. Kisiel rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać do owoców i soku, zagotować mieszając. Masę odstawić do wystygnięcia.
- Ryż wymieszać w brytfannie z mlekiem i śmietaną, resztą cukru waniliowego, gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Nagrzać piekarnik do 120 stopni, wstawić brytfannę na ok 15-20 min. od czasu do czasu przemieszać. Ryż doprawić cynamonem. Odstawić do wystygnięcia.
- Śmietanę ubić ze skórką cytryny i odrobiną cukru pudru do smaku.
- Najpierw wyłożyć kisiel do miseczek, następnie porcję ryżu. Udekorować śmietaną, owocami i liścmi mięty.
ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńOdejmuję cynamon i jest bomba. ;)
OdpowiedzUsuńDodaję więcej cynamonu i jest bomba ;)
UsuńPychota! . Maliny i jestem już szczęśliwa :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny! Pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPysia *_* Uwielbiam maliny, a już pomalutku znikają , no i nie są już takie słodziutkie :(
OdpowiedzUsuńPyszności i nic więcej! :)
OdpowiedzUsuńczytając ten przepis uświadomiłam sobie, że nigdy w życiu nie jadłam malinowego kisielu O.o
OdpowiedzUsuń