12 wrz 2013

Malinowy sen

Składniki

  • 2 garście malin (lub innych leśnych owoców)
  • 2/3 szklanki rozcieńczonego syropu malinowego
  • 1 kisiel malinowy
  • 2 i 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag ryżu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki śmietany
  • starta skórka cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • śmietana kremówka
  • listki mięty


Sposób przygotowania:

  • Owoce rozdrobnić, zagotować z rozcieńczonym sokiem, torebką cukru waniliowego i miodem. Kisiel rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać do owoców i soku, zagotować mieszając. Masę odstawić do wystygnięcia.
  • Ryż wymieszać w brytfannie z mlekiem i śmietaną, resztą cukru waniliowego, gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Nagrzać piekarnik do 120 stopni, wstawić brytfannę na ok 15-20 min. od czasu do czasu przemieszać. Ryż doprawić cynamonem. Odstawić do wystygnięcia.
  • Śmietanę ubić ze skórką cytryny i odrobiną cukru pudru do smaku.
  • Najpierw wyłożyć kisiel do miseczek, następnie porcję ryżu. Udekorować śmietaną, owocami i liścmi mięty.

8 komentarzy:

  1. Odejmuję cynamon i jest bomba. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! . Maliny i jestem już szczęśliwa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam maliny! Pysznie to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysia *_* Uwielbiam maliny, a już pomalutku znikają , no i nie są już takie słodziutkie :(

    OdpowiedzUsuń
  5. czytając ten przepis uświadomiłam sobie, że nigdy w życiu nie jadłam malinowego kisielu O.o

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).