8 lis 2013

Kotlety z gotowanych jajek

Cześć, 
dziś przychodzę do Was z potrawą, która może się spodobać szczególnie wegetarianom. Z racji tego, że dziś piątek, a ja w ten dzień nie jadam mięsa postanowiłam stworzyć kotlety z jajka ;) Sposób wykonania jest bardzo prosty. Robi się je podobnie do kotletów mielonych. Robiłam je po raz pierwszy, ale narzeczonemu smakowało. Lubię próbować nowych rzeczy tak jak i lubię gotować :)

Składniki:
7 jajek
1 mała cebula
masło
sól 
pieprz
2-3 łyżki pietruszki
bułka tarta
olej



Sposób przygotowania:

  • 6 jajek gotujemy na twardo
  • obieramy je ze skorubki i  przeciskamy przez praskę (ja typowej praski do warzyw nie mam więc przecisnęłam je przez praskę do czosnku) lub drobno kroimy
  • cebulkę drobno siekamy i szklimy na maśle
  • do miski wsypujemy jajka, pietruszkę, cebulę i doprawiamy dla smaku pieprzem i solą (polecam sprawdzić czy dobrze doprawiliśmy) 
  • następnie wbijamy surowe jajko i dodajemy pół szklanki bułki tartej
  • po wymieszaniu, z powstałej masy tworzymy małe okrągłe kotleciki (powinny być dość płaskie by dobrze się wysmażyły) i obtaczamy je w bułce tartej
  • smażymy na rozgrzanym oleju, w średniej temperaturze po ok. 5 min z każdej strony


smacznego ;)

20 komentarzy:

  1. Ja gdy zostają mi jajka po obtaczaniu schabowych, wsypuję do tych jajek rozbitych bułkę tartą aż zgęstnieją, robię takie małe kotleciki i smażę na małym ogniu;)
    No ale Twoje na pewno są pyszniejsze od moich;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niekoniecznie ;) Twoje na pewno też są pyszne :)

      Usuń
    2. o, super pomysł...spróbuję, bo ilekroć zostawały mi jajka od panierki, z bólem serca je wylewałam...

      Usuń
  2. O takim wynalazku jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam jestem anty-wegetarianinem. Obiad bez mięsa to dla mnie nie obiad ;p A tak serio to te kotlety robiłam już kilka razy i całkiem mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dziś kotlety z zapiekanym serem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Chyba spróbuję. <33 Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  6. ...robię od lat, pycha:)
    Serdeczności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku ale się cieszę że dodałaś ten przepis, jadłam go dawno temu u babci ale całkiem zapomniałam o tych kotlecikach i aż mi slinka pociekła na samą myśl!!! muszę je zrobić i odświeżyć smak dzieciństwa!! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kotlety z jajek są przepyszne, a tak dawno je już jadłam - dzięki za przypomnienie o nich :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany, jak ja już dawno nie jadłam takich kotlecików, muszę koniecznie zrobić - są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama takie robię i są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale wydaje mi się, że kiedyś jadłam, jeszcze u mojej babci, dawno, dawno temu jak jeszcze żyła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow :) Świetny przepis, muszę przy następnej okazji wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowicie uwielbiam te kotleciki <3 Swojego czasu mama lub moja siostra bardzo często je robiły, muszę Im o nich przypomnieć albo wziąć się za nie sama xd

    OdpowiedzUsuń
  14. Kotleciki są pyszne, tym bardziej dla mnie, jako że nie jadam mielonego, to takie jajeczne kotleciki są dobrym zamiennikiem ;-)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).