21 lis 2015

Jajko sadzone inaczej

Chyba powinnam zmienić nazwę swojego bloga na "Sposób na jajko", gdyż ostatnio co piątek kombinuję co z nim zrobić. Tym razem pokażę Wam ciekawy sposób na podanie jajka sadzonego. Niby mała zmiana, a smak zupełnie inny! Wszystko czego potrzebujecie to:

- 1 awokado
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- olej/oliwa/masło





Sposób przygotowania:
  • Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, odkrawamy "piętki", żeby zostały nam dwa pierścienie.
  • Delikatnie obieramy i poszerzamy dziurę w środku, wycinając trochę miąższu.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy plastry awokado, a do środka wbijamy po jajku.
  • Całość doprawiamy pieprzem i solą, a gdy jajko będzie ładnie przysmażone odwracamy na drugą stronę.
  • Wypływające poza owoc białko odkrawamy, żeby nasze danie wyglądało estetyczniej.
  • Można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie był to ryż i warzywa.

Voilà!

23 komentarze:

  1. O czymś takim jeszcze nie słyszałam, ale z przyjemnością wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajka uwielbiam w każdej formie, więc na pewno przetestuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się :) A nie jadłam jeszcze nigdy avocado :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam awokado, więc taką wersje będę musiała szybko wypróbować. ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ochotę wypróbować awokado, ale jakoś nie jestem pewna co do smaku. :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł, chociaż ja i awokado to nie za dobre połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy awokado i jajko więc to połączenie do nas przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. spróbowałabym :)
    /kwiatusia - mam nowy nick :) /

    OdpowiedzUsuń
  9. Awokado uwielbiam, pomysł świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy w życiu nie jadłam awokado :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze smażone avokado? Nie próbowałam. Pastę z avokado uwielbiam, ale w innej postaci go nie próbowałam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię awokado, zjadłabym z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy takiej potrawy nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię tak jajko w cebuli, papryce albo parówce (kształt serca) ale o awokado nie pomyślałam! Genialne! W dodatku podane z ryżem i warzywami... Mniam!

    www.mocnosubiektywna.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie kupiłam dziś awokado i nie wiedziałam co z nim począć... :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooo, jaki ciekawy przepis. Podkradam i zamierzam w najbliższym czasie zrobić takie danie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmmm, aż ślinka mi leci! Zapisuję sobie przepis i mam nadzieję, że jakoś na dniach uda mi się przyrządzić takie smakołyki ;).

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).