25 sty 2020

Wegetariański burger z kotletem z bobu


Przedstawiam Wam danie wegetariańskie, pyszne i bardzo sycące. Nie jest skomplikowane ani pracochłonne. No może obieranie bobu i niezjedzenie go jest nie lada wyzwaniem! Warto się jednak wstrzymać, mojemu mężowi bardzo smakowało,  to dla mnie największa pochwała :)
Bób jest na drugim miejscu wśród moich ulubionych warzyw, niestety ze względów zdrowotnych nie powinnam go jeść. Myślę jednak, że jak raz na pół roku go zjem, to nic mi się nie stanie ;) Dla tego smaku warto ryzykować :D Poniżej przedstawiam Wam przepis na kotlety, ponieważ resztę możecie zrobić według uznania :)


Składniki:

- 500 g bobu (ja zaszalałam i dałam 800!)
- 3-4 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- wyciśnięta cytryna (na oko)
- jajko
- pół szklanki bułki tartej
- odrobina oliwy
- pieprz
- sól

 

 

Sposób przygotowania:

  • Bób gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 25 minut). Ja daję 3 łyżeczki soli. Następnie obrać go ze skórki i postarać się nie zjeść od razu!
  • Ziemniaki ugotować tradycyjnie i dodać do miski z bobem.
  • Do farszu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oliwę, jajko sok z cytryny oraz bułkę tartą. Całość ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, uformować płaskie kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Można podawać na przykład jako dodatek do obiadu lub tak, jak ja do burgera. 
  • Co do całości, dolną część bułki posmarowałam majonezem, na to dałam sałatę, następnie kotlet z bobu z roztopionym na wierzchu serem, dalej pomidor i świeży ogórek i na wierzch górna bułka posmarowana ketchupem.

16 komentarzy:

  1. Coś zdecydowanie dla mnie. Również uwielbiam bób Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki burger wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Może kiedyś skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe, wygląda dość zielono ale może być smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, postaram się go wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie jadłam kotlecików z bobu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OOO, uwielbiam hamburgery i zawsze chciałam spróbować takiego w wersji wegańskiej z soją, ale ilekroć chcę sobie takiego zamówić gdy jestem z narzeczonym w burgerowni to mnie wyśmiewa :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej wersji nie jadłam, ale bez zwątpienia musi być bardzo dobra
    Pozdrawiam, Mada

    OdpowiedzUsuń
  9. Już od kilku lat nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To coś idealne pode mnie . Zawsze chciałam się nauczyć :) takiej potrawy wegetariańskie

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego burgera jeszcze nigdy nie jadłam. Bób bardzo lubie i ciekawa jestem jakby taki Burger mi przypasowal

    OdpowiedzUsuń
  12. ja bober mogę jeść tonami xd wczoraj jadłam;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wpadlabym na to zeby zrobic kotlet z bobu

    OdpowiedzUsuń
  14. o łał! nie pomyslałabym o tym, żeby zrobić burgera z bobu :D świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wystarczy, że jednym ze składników jest bób bym chętnie wypróbowała przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z adresami do Waszych blogów nie będą publikowane. Wiem jak do Was trafić i nie musicie wklejać linków (chyba że chcecie mnie zirytować).