Nie samymi książkami człowiek żyje. Dzisiaj było smacznie, aczkolwiek pracochłonnie. Chyba zgłupiałam, przeznaczając na to danie całą pierś, w zupełności wystarczyłaby połowa, a tak myślałam, że nie odejdę z tej kuchni do jutra. Do tego, cały świat usyfiłam płatkami, mąką, ciastem i przyprawami, ale było warto, więc zachęcam Was do wypróbowania przepisu! :)
Składniki:
- Podwójna pierś kurczaka
- kromka białego chleba lub bułka
- jogurt naturalny
- pieprz
- sól
- olej
Ciasto
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki musztardy
- szczypta soli
Panierka:
- Pół paczki płatków kukurydzianych
- 6 łyżek mąki
- czosnek granulowany
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
- Pieczywo smarujemy jogurtem naturalnym i odkładamy do miski na ok. 10 minut.
- Mięso oczyszczamy, drobno kroimy, przekładamy do miski z chlebem, a następnie blendujemy na gładką masę.
- W jednej misce mieszamy produkty na ciasto, a w drugiej na panierkę.
- Mokrymi dłońmi formujemy małe kotlety, obtaczamy je w panierce, potem w cieście, a następnie ponownie w panierce.
- Smażymy na patelni w głębokim oleju po około 3 minuty z każdej strony.
- Do ciasta można dodać łyżeczkę sosu sojowego (ja nie lubię, więc sobie go darowałam).
Smacznego!
Chętnie kiedyś spróbuje
OdpowiedzUsuńKochana pięknie dziękuję za przepis całą pewnością wypróbuję
OdpowiedzUsuńJa jestem wegetarianką, ale zrobię dla mojej rodzinki.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Może w wolnej chwili go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Może w wolnej chwili go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Może w wolnej chwili go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńRobię czasem z podobnego przepisu, faktycznie czasochłonne danie.
OdpowiedzUsuńNuggetsy chyba kochają wszystcy :) Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLubię nuggetsy❤
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuń