Leczo jest szybką i prostą potrawą, którą rozgrzejecie się w chłodne jesienne dni. Można do niego dodawać różne składniki, ja dziś miałam kurczaka, ale wegetarianie mogą zamiast niego dodać np. cukinię. Dobrze sprawdzą się również pieczarki. Leczo podałam z ryżem, ale można je zjeść również z chlebem czy makaronem.
Składniki:
- pierś kurczaka
- cebula
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 2-3 ogórki kiszone
- puszka groszku
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (sól, pieprz, ziarenka smaku, curry, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, majeranek)
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki lub kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Do kurczaka dodajemy cebulę, doprawiamy, a gdy pierś będzie w pełni usmażona dolewamy wodę.
- Z pomidora pozbywamy się skórki, a następnie kroimy w kostkę, podobnie tniemy ogórka oraz paprykę. Groszek odcedzamy. Całość dodajemy do lecza.
- Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykrywką około godziny.
- W razie potrzeby dosalamy.
- Możemy podać z ryżem, kaszą, makaronem lub chlebem.
Uwielbiam leczo. Jem takie danie dość często!
OdpowiedzUsuńOstatnio z kolegą robiłam! Ale z kiełbasą zamiast kurczaka, z cukinią i bez groszku. I... wyszło nam tego troszkę sporo ;D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńSAma ostatnio robiłam leczo, jednak wegetariańskie i bardzo eksperymentalne;)
Bardzo lubię leczo i często robię, chociaż przyznam się szczerze, że z ryżem to jeszcze nie jadłam - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
No i już... ja tu dietetyczne śniadanko a tutaj takie pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane najlepsze:D
OdpowiedzUsuńJa robię z innego przepisu,ale twoje wydaje się być równie pyszne <3
OdpowiedzUsuńSama bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńDla mnie leczo tylko z cukinią (kabaczkiem, patisonem, dynią i innymi podobnymi warzywami) jadam raczej samo (bez chleba ryżu, czy makaronu). No i właśnie zrobiłaś mi wielką ochotę na leczo!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam leczo :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję i zrobię, tyle że bez groszku. :)
OdpowiedzUsuńLubię leczo, chociaż jadłam je już jakiś czas temu. Podsunęłaś mi pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo, ale robię z cukinią i kiełbachą :)
OdpowiedzUsuńO mniam, mniam :) Takie potrawki bardzo lubimy no i zielony groszek! Ostatnio za nim szalejemy xD
OdpowiedzUsuń